HTML

Más tollával

Nincs új a nap alatt, csak olyan zenék, amiknek nem ismered az eredetijét. Sampling, érdekes feldolgozások, nyúlások és ami kapcsolódik. De mi volt az eredeti? Ha te is tettél hasonló poptörténeti felfedezésket, oszd meg velünk: mastollaval kukac gmail pont com

Friss topikok

  • Trükkös Iván: Régi post, de tudom az eredetét. Mikor a Z+ (vagy már Viva?) Megálló című kívánságműsorát forgattá... (2020.10.26. 13:15) Elestem a motorommal
  • jet set: Kár, hogy nincsenek már évek óta új bejegyzések. (2013.03.10. 21:17) Szövegértésből elégtelen
  • elistvan: Nem kell meglepődni rajta, a srácok zenei producere ugyanaz a Szabó Z mint Tóth Gabinak (és más da... (2011.09.16. 20:57) Az emo és a pálinka
  • SchF: Nekem ez a jó kis ruszki death metal feldolgozás is bejön! :-) www.youtube.com/watch?v=S9vKQuJe7Mk (2009.03.28. 11:43) Olgáék ebből is palacsintát sütöttek
  • Horváth Oszkár: Manuál trackback! Nagyon tetszik a bejegyzés, és a blog, ezért belinkeltem ide: b-oldal.blog.hu/20... (2009.02.27. 13:29) Az orosz himnuszt is nyúlták?

Utolsó kommentek

  • Trükkös Iván: Régi post, de tudom az eredetét. Mikor a Z+ (vagy már Viva?) Megálló című kívánságműsorát forgattá... (2020.10.26. 13:15) Elestem a motorommal
  • jet set: Kár, hogy nincsenek már évek óta új bejegyzések. (2013.03.10. 21:17) Szövegértésből elégtelen
  • elistvan: Nem kell meglepődni rajta, a srácok zenei producere ugyanaz a Szabó Z mint Tóth Gabinak (és más da... (2011.09.16. 20:57) Az emo és a pálinka
  • SchF: Nekem ez a jó kis ruszki death metal feldolgozás is bejön! :-) www.youtube.com/watch?v=S9vKQuJe7Mk (2009.03.28. 11:43) Olgáék ebből is palacsintát sütöttek
  • Horváth Oszkár: Manuál trackback! Nagyon tetszik a bejegyzés, és a blog, ezért belinkeltem ide: b-oldal.blog.hu/20... (2009.02.27. 13:29) Az orosz himnuszt is nyúlták?
  • Utolsó 20

Demoscene hírek

Nincs megjeleníthető elem

2008.03.18. 16:49 ern0

Hozzáadott érték

Brit tudósok idevágó statisztikai elemzéseinek ismerete nélkül is bátran kijelenthetjük, hogy Beatles-feldolgozásból annyi van, mint a szemét. Jelen értekezésünkben az Across The Universe c. szám ismertebb változatait vesszük sorra, keresve a választ az örök kérdésre: érdemes-e Beatles-dalokat feldolgozni? Lehetséges-e hozzárakni valamit az eredetihez?

 

The Beatles, 1968-1969

Először is, halljuk az eredetit, videó híján diavetítéssel illusztrálva:

Aki inkább a szám szövegét olvasná zenehallgatás közben, az kattintson ide, Gyűjtőknek pedig az Anthology version-t ajánljuk, szintén fényképekkel.

Három verziót bányásztunk elő a YouTube-ról a kötelező bénaságokon, bájos próbálkozásokon, vicceken és oktató anyagokon felül, vágjunk bele.

 

Fiona Apple, 1998


Az "egy szál gitárral" előadott számok törvényszerűen vonzzák a telt hangzású feldolgozásokat, hogy az album promóciójában elsüthessék a "régi dal új köntösben" meg a "közismert sláger mai hangzásvilággal" kifejezéseket. Itt sincs másról szó, bár azt meg kell mondani, hogy a végeredmény jobbára pozitív.

Jó ötlet volt a tempóból visszavenni (erre a lelassult hangulatra a klip rendezője is jól érzett rá). A dal műfajilag a pop azon alfajához sorolható, amitől a Danubius rádiót tudatosan kerülő hallgatóból nem tör elő azonnal a sugárban hányás tünete (lásd még pl. Madonna). A hangszerelés bár megfelel a szigorú standardnak, mégsem mondható reménytelenül unalmasnak, a végére becsúsztak játékos kis prüntyögések is. Ami a produkciót viszi, az az énekesnő: hangszíne, egyénisége nagyon talál a daléval. A lány egyébként teljesen olyan fazon, mint első, középiskolai szerelmem, és a keserédes tapasztalatom az, hogy emiatt sokaknak bejön.

Konklúzió: kellemes popdal, köszönhetően a mértékletességnek, az előadó egyéniségének és a Beatles érdekes dalának. Mondjuk, ez utóbbi helyett lehetett volna valami mást is választani, netán egy eredetit írni.

 

Rufus Wainwright, 2002


Ahogy a klipben a prímet a piros ruhás kék szemű szőke kislány viszi (kutya! gyerek! biztos siker), úgy határozza meg a zenét a hangszerek fokozatos beléptetése. Ízléses, nem túl fantáziadús húzás, de működik, továbbá kellemes a drum loop, szépen van megírva a vokál. Első hallgatásra úgy tűnt, hogy az énekes túlságosan a dal elé tolja magát (lásd: Megasztár döntők), de ez csak markáns hangszínéből fakad, valójában nem feszít jobban, mint kellene. Bátor dolog az eredetivel kottaképileg azonos gitárral indítani, mert a rádióhallgatók a fókuszcsoportos vizsgálaton 10 másodperc után elkapcsolnak, ha nem tölti ki a zene teljesen a hallható frekvenciaspecktrumot.

Konklúzió: kellemes popdal, jó a videó is. Lehet, hogy maga a Beatles is így adta volna elő, ha a zeneiparban a managerek fújták volna már akkor is a Passzát szelet. (Akinek tetszett, tekintse meg a koncert verziót.)

 

Laibach, 1988



Ami a legmeglepőbb, az a hangzás. Papírforma szerint, beleértve az eredetit is, ez a verzió indul a legvékonyabban: nincs gitár, hanem azonnal felcsendül az angyalok - kezdetben - unisono kórusa, amely már önmagában is eléggé szokatlan ebben az agyonhangszerelt és szétmasterelt világban. Kibontakozás itt is van, de nagyon rövid: az ének mindössze egy metronóm feszességű csembalóval és lágy, hosszan kitartott harmónium-szerű dünnyögéssel kerül megtámogatásra (a rádióba' nem fogják játszani sose).

Ugyanazért vicces, amiért zseniális. A Beatles előadása a tábortűzi gitározás természetességének élményét hozza, ami miatt oly kedves és egyszerű. A Laibach úgy csap hozzá egy jó adag - az eredetiben nem eléggé hangsúlyozott - spiritualitást, hogy a kedvesség és egyszerűség megmarad, nem teszi vérkomollyá (az önironiukus felhangokat a klip is jól hozza, no persze a misztikumot is). Az originált  szinte mögéhalljuk, a feldolgozás nem üti ki a helyéből, nem akar még olyanabb lenni, nem amortizálja le. Élesebb, artikuláltabb, de másmilyen, tényleg feldolgozás, és nem csak egy újabb, korszerűbb előadás.

Mindezonáltal ez a verzió áll a legnagyobb alázattal az eredeti műhöz. A dallamot többszólamúvá tették, melléterceltek, kitöltötték a "Jai guru de va om..." utáni rövid ürességet, de nem tértek el az eredetitől, nem "értelmezték át" művészileg.

Konklúzió: hozzáadtak, klasszikusból klasszikust csináltak.

(Ínyenceknek: tessék beszerezni és meghallgatni a Laibach teljes "Let It Be" albumát.)

20 komment · 1 trackback

Címkék: beat feldolgozás elrontották feljavították


A bejegyzés trackback címe:

https://mastollaval.blog.hu/api/trackback/id/tr71386350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vegyeskazetta 2008.04.23. 13:44:52

Mikor a hippiből punk lett: GloriaA könnyűzene egyik leghíresebb számát eredetileg a Van Morrison vezette Them írta és rögzítette 1964-ben, tíz évre rá punk-klasszikus lett belőle. Egy alapmű evolúciója.   Them, 1964 Már az eredetiben együtt v…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winston Smith 2008.03.19. 13:06:57

A Beatallica dolgozott fel egy nagy csomó Beatles számot, értelemszerűen Metallica stílusban.

Szerintem zseniális lett, érdemes meghallgatni!

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.03.19. 13:13:10

Úgy könnyű, ha jó előadókat választ ki az elemző.

Elsőre már megijedtem, hogy esetleg azokat az überbéna ma is gombafrizurát viselő, sílávzjú-nál messzebb nem merészkedő pojácákat fogod itt fikázni. De Fiona (nem is tudtam, hogy feldolgozta), Rufus (aki zseniális) és a Laibach? Még jó, hogy jók!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.03.19. 13:15:20

Emlékeim szerint botrány volt anno a Laibach klipből, hisz a szereplő fiúcskák eléggé hitlerjugendesre vannak fazonírozva, és mindezt egy olyan együttesnél, amely Ljubljana náci megszállás alatti nevét használja...

Sloane (törölt) 2008.03.19. 13:36:13

A Laibach nem Ljubljana náci megszállás alatti neve, hanem csak simán a német neve, amit már a monarchia alatt is használtak (és nyilván a német nácik is ezt használták). Mint pl. Maribor = Marburg.
A Fiona Apple verzió kurva jó szerintem, é tipikusan nem pop előadó a hölgy, inkább alternatív ha már be kéne skatulyázni. Őt tényleg nemhallod meg soha a Danubius-Juventuson.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2008.03.19. 13:37:51

A Beatles örök és elpuszíthatatlan, nem véletlen, hogy sokakat és sokféleképpen inspirál.

Hadd ajánljak én is néhány jobban sikerült feldolgozást:

U2 - Helter Skelter
youtube.com/watch?v=sLmqjcYtH3c

Eddie Vedder - You've Got To Hide Your Love Away
youtube.com/watch?v=LfIh34uZY00

Zalatnay Sarolta - Oh, Darling
Ehhez sajnos nincs videó, egy régi kislemezen volt meg, de már elveszett :( Joplint idéző hangon nyomta a művésznő, elég meggyőző volt.

Örülök ennek a posztnak, kellemes hangulatot csinált a nap további részéhez!

irrelevant 2008.03.19. 13:40:36

Ööööööö, Ljubjana már akkor is Laibach volt, amikor még a mai Szlovénia területe Ausztriához tartozott. Laibach egyszerűen a német neve a városnak, nem érdemes a nécikat idekeverni...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.03.19. 13:44:35

Sloane, korrigálok: ...mindezt egy olyan együttesnél, amely Ljubljana utoljára nácik által használt neve alatt fut... A lényeg, hogy körüllengte őket a gyanú, miközben (tudtommal) csak polgárpukkasztani akartak.

nas 2008.03.19. 13:49:18

a laibachnak sikerült néhány további igazi fosból élvezhető zenét csináln: opus, queen...

egyébként nem értem ezt a beatles dolgot. ha a dallamvilágot önmagában nézem, akkor a shy guys vagy back street boys jut eszembe.

lényegében innen vették a modellt a mai nyál-zenekarok. csakhogy ők hála istennek 2 évre szabatosak...

érdekes, hogy a 60-as években azért már tudtak normálisan hangszerelni, mégis mehatározta a kort a Beatles.

ott van pl a floyd ummagumma albuma, vagy az atomic heart mother... egyidősek a posztban citált felvétellel.

slyspy · http://scene.hu 2008.03.19. 13:53:44

nas: a beatles akkoriban dalokat (tehat dalformatumu dolgokat) irt. a pink floyd azert kevesbe.

irrelevant 2008.03.19. 13:54:43

Kedves nas!

Szerintem te nem ismered a Beatles munkásságát, azt pedig főleg nem, hogy milyen óriási hatással voltak a Revolver, a Sgt. Pepper és a Magical Mystery Tour c. lemezek a modern hangszerelésre.

A Floyd első lemeze, amit egyébként imádok, tele van Beatles-hangzásokkal. A többi Floyd-lemez pedig szerintem dögunalmas stadionrock, de ez csak az én véleményem. Vannak olyan Beatles-számok, amelyben több spiritusz van mint Gilmour egész életművében összesen. :)

Sloane (törölt) 2008.03.19. 13:55:11

Atom Heart Mother és nem Atomic. Azért azon voltak dalformátumú dolgok, az Ummagumma volt durvább ebből a szempontból.

tadeus 2008.03.19. 13:55:33

"egyébként nem értem ezt a beatles dolgot. ha a dallamvilágot önmagában nézem, akkor a shy guys vagy back street boys jut eszembe.."

Látszik, hogy csak a kezdeti Beatles-re csaptál le csupán s ezért szegényes a fantáziád.

Később elég szépségesen félelmetesen kifejlődött a hangzásuk.

A most dívó zenekarok esetében a kezdeti fázisban a Depeche Mode és a The Cure is ultragagyi volt anno.

Zorro de Bianco · http://feherzoltan.blogspot.com 2008.03.19. 13:58:53

Pontosításképp: nem polgárpukkasztásról, hanem egy alaposan átgondolt és megkonstruált művészeti projektről van szó, amely a totalitárius rezsimek propaganda-művészetének gondolkodásmódját alkalmazza, ezen diktatúrák esztétikáját „kölcsönzi" egy pszeudo állam létrehozásához. Több művészeti ág képviselői (zene, képzőművészet, mozgásszínház stb.), valamint filozófusok és szociológusok, írók is tagjai ennek az államnak, amelynek összefoglaló neve Neue Slowenische Kunst. A képzőművész részlege nálunk is többször járt már, a 90-es évek közepén a Ludwig Múzeumban állítottak fel egy hatalmas installációt, képeikben a náci és kommunista diktatúrák vizuális elemei a népi-paraszti, illetve ipari-tudományos-misztikus elemekkel keveredtek. Ennek a csoportnak a legismertebb zenei felelőse a Laibach, tehát a német név konkrétan a náci megszálláshoz köthető - és nem véletlen a Hitlerjugend megidézése sem. Ellenben ez egy művészeti projekt, a Laibach éppen ezzel mutat görbetükröt, ők maguk nem fasiszták.
A Let it Be lemez valóban nagyszerű feldolgozás, érdemes meghallgatni! ;)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.03.19. 14:02:40

Zorro, erre akartam célozni én is, csak nem ilyen szabatosan :-)

toxikus 2008.03.19. 14:47:57

azé érdemes a pain féle elaeanor rigby-t meghallgatni:D élőben is hatalmas volt:D

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.19. 15:38:36

Szerintem a Laibach által feldolgozott számokat csak Laibach verzióban érdemes hallgatni (bár úgy sem egyszerű), az eredetiket minek, azok rettenetesek. Akár Beatles, akár lájfizlájf.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.03.19. 15:48:47

Miklós, nem árt "mögötte" hallani az eredetit.

Nekem úgy alakult az életem, hogy először hallottam a Laibach verziót, na, az egy másik szórakozási forma, hogy a Beatles-hez később jutsz hozzá.

Egyébként az ezen időszakból származó Beatles nagyjából rendben van. IMHO.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.19. 22:51:52

Én is előbb hallottam az eredetiket. Épp azért jelent különös élvezetet, ahogy a Laibach kibelezi őket.

(Sokkal jobban élvezem egyébként, mikor a Kraftwerk mögött hallatszik az a hihetetlen klasszikus zenekultúra, harmóniák, formák, amit beledolgoztak.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.03.19. 22:59:28

Mondom, előbb hallottam a Laibach-ot.

BTW Kraftwerk-feldolgozásokat csináltak szlovén együttesek, egy barátom évekkel ezelőtt a 100 Ft-os CD-k közt találta meg Trans Slovenian Express néven.

www.discogs.com/release/125787

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.20. 23:25:18

Az "is" a mondatomból törlendő nyilván.
süti beállítások módosítása