HTML

Más tollával

Nincs új a nap alatt, csak olyan zenék, amiknek nem ismered az eredetijét. Sampling, érdekes feldolgozások, nyúlások és ami kapcsolódik. De mi volt az eredeti? Ha te is tettél hasonló poptörténeti felfedezésket, oszd meg velünk: mastollaval kukac gmail pont com

Friss topikok

  • Trükkös Iván: Régi post, de tudom az eredetét. Mikor a Z+ (vagy már Viva?) Megálló című kívánságműsorát forgattá... (2020.10.26. 13:15) Elestem a motorommal
  • jet set: Kár, hogy nincsenek már évek óta új bejegyzések. (2013.03.10. 21:17) Szövegértésből elégtelen
  • elistvan: Nem kell meglepődni rajta, a srácok zenei producere ugyanaz a Szabó Z mint Tóth Gabinak (és más da... (2011.09.16. 20:57) Az emo és a pálinka
  • SchF: Nekem ez a jó kis ruszki death metal feldolgozás is bejön! :-) www.youtube.com/watch?v=S9vKQuJe7Mk (2009.03.28. 11:43) Olgáék ebből is palacsintát sütöttek
  • Horváth Oszkár: Manuál trackback! Nagyon tetszik a bejegyzés, és a blog, ezért belinkeltem ide: b-oldal.blog.hu/20... (2009.02.27. 13:29) Az orosz himnuszt is nyúlták?

Utolsó kommentek

  • Trükkös Iván: Régi post, de tudom az eredetét. Mikor a Z+ (vagy már Viva?) Megálló című kívánságműsorát forgattá... (2020.10.26. 13:15) Elestem a motorommal
  • jet set: Kár, hogy nincsenek már évek óta új bejegyzések. (2013.03.10. 21:17) Szövegértésből elégtelen
  • elistvan: Nem kell meglepődni rajta, a srácok zenei producere ugyanaz a Szabó Z mint Tóth Gabinak (és más da... (2011.09.16. 20:57) Az emo és a pálinka
  • SchF: Nekem ez a jó kis ruszki death metal feldolgozás is bejön! :-) www.youtube.com/watch?v=S9vKQuJe7Mk (2009.03.28. 11:43) Olgáék ebből is palacsintát sütöttek
  • Horváth Oszkár: Manuál trackback! Nagyon tetszik a bejegyzés, és a blog, ezért belinkeltem ide: b-oldal.blog.hu/20... (2009.02.27. 13:29) Az orosz himnuszt is nyúlták?
  • Utolsó 20

Demoscene hírek

Nincs megjeleníthető elem

2008.03.27. 16:58 ern0

Szenzáció! Jobb lett a house mix!

Gyuri, a nagypapa kor küszöbén álló turisztikai szaktekintély ex-kollégám egyszer megkérdezte, tulajdonképpen mi is az a remix, és mi az értelme. Nos, lássuk.

Az eredeti mixhez nem találtunk videót, és diavetítést sem készítettek hozzá felhevült rajongók, így ezzel a kis extra énekbetéttel megspékelt változattal kell beérnünk, ami azonban a célnak megfelel. Van koncertfelvétel is, az sem tér el sokban.

- Olyan kis tingli-tangli dalocska, nem mozdít meg bennem semmit - húzta az orrát Gyuri.

Általában egy szám house remixe olyan, hogy teljesen eltűnik az eredeti darab íze-színe, csak a standard húsklopfolást tolják alá. Igény az van, a népszerű zeneszámok nagyjából csak úgy tudják elkerülni a house vagy trance remixbe uniformizálást, ha már eredetileg is azok.

Itt viszont volt elképzelés. A remix készítője ráérzett, hogy az alaptéma lassabb, egyenletesebb tempóban milyen nagyot üt. Jól eltalálta azt is, hogy a thrilleres hangzás illik a legjobban a szám fanyar hangulatához, kapunk is belőle eleget, a lassú tempó és a laza hangzás engedi érvényesülni a megfelelően sejtelmes hangmintákat. Korrekt a fokozás íve és mértéke, bátor az éneket követő hangminta "dallama" - minden tekintetben kifogástalan darab.

- Bár ez sem az én stílusom, de ez jó, sokkal erősebb az eredetinél - nyugtázta Gyuri is.

Önök mit gondolnak? Írják meg a véleményüket!

15 komment

Címkék: remix elektronikus feljavították


A bejegyzés trackback címe:

https://mastollaval.blog.hu/api/trackback/id/tr70399312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slyspy · http://scene.hu 2008.03.27. 17:16:20

Szegény Kosheen egy vanhitvonder, csak nem tudják magukról. Először a Szigeten láttam őket a csúcson, akkor csak annyi volt a baki, hogy az énekesnő rálepett a mikrofonkábelra, kihúzodott a mikrofonból, de az ének meg (na jó, a vokál) mnt tovább.
Aztán legközelebb a SZIN-en láttam őket rövid ideig (állítólag tetszett a közönségnek), de ott se győztek meg, de szerintem az már igazán a végső elkeseredettség jele, hogy tavaly felléptek az ELTE-TTK gólyabálján.

pitaa 2008.03.27. 17:33:00

ez a remix elég jól sikerült és valószínűleg sokat segített a kosheen karrierjét beindítani, csak aztán nem lett belőlük semmi :)

today05 2008.03.27. 17:37:43

kövezés lesz belőle, de a hide you-ból a legjobb egy bootleg mix,
Tiesto Flight 643 vs Kosheen hide you. nem igazi remix, de magasan a legütősebb..(itt most elmorzsolok egy konnyet a régi tiesto zenékért) de igazából a zenéim 70-80%a remix, vannak olyan emberek akik meg tudnak írni valamit 0ról, meg vannak azok, akiknek szükségük van, hogy elinduljanak valamerre és ugy alkotnak nagyot.

milendee · http://goodgame.freeblog.hu 2008.03.27. 17:41:33

Nálam a top Arash - Tike Tike Kardi-át feldolgozó Balkan Fanatik remix . Dupla tempóra vette, és őshangzású technoval pörgette fel. Ég és föld a különbség.

gravy_t 2008.03.27. 18:27:05

Csak háuszos remixeket ér írni? mert ha nem, akkor nekem a kedvencem a Bob Dylan - All Along The Watchtowernek az a feldolgozása, amit Bear McCreary készített. Teljesen más a dal hangulata. És a Jimmy Hendrix-félétől is totál különbözik.

proci 2008.03.27. 18:31:37

"Általában egy szám house remixe olyan, hogy teljesen eltűnik az eredeti darab íze-színe, csak a standard húsklopfolást tolják alá."

nono, nem általáosítunk és nem keverjük a szezont a faszonnal, az eurotrancet, a proghauzt, a clickhouset meg egymással. a katasztrófatrensz és kereskedelmi house mixek tényleg nem embernek valók, általában kaptafa mind, ötvenmilliószor újrafelhasznált mintákkal. remixeknél az átütemezéstől az anyja se ismer a gyerekrén át a közük nincs egymáshoz szintig terjed a sor (utóbbira konkrét példák az Aphex Twin - 24 mixes for cash albumon találhatók). átütemezésnél simán átállítják a bpmet, alapok megmaradnak, stílusra jellemző alapokat kap. ez eléggé függ végeredményben az előadótól, a dögunalmas és ezerszer hallottól (összes lakossági trance darab) terjed mondjuk a modeselektor féle hyper hyperig (alapvetően felismerhető a scooter féle eredeti, de össze-vissza van csapva) és a tiesto féle rapture mixig. az anyja se ismer rá esetében már kicsit jobban belenyúlnak, pár minta visszaköszönhet, de alapvetően a szám hangulata teljesen megváltozik, teljesen másképp fejti ki hatását (pl sven väth remix collectionok). extrém esetben pedig a remixnek semmi köze nincs az eredetihez:) szóval remix normál esetben nem úgy néz ki, hogy fogjuk a kiállást meg a vokált, alácsapunk valami ratyi és divatos basslinet meg dobprogramot, oszt kész is vagyunk;>

a kosheen különleges volt olyan szempontból, hogy a számok jórészének elég sok verziója volt (emty skies, suicide minimálvokálos üszkösdnb verziók pl).

kosheen jó volt, fiatalok voltunk, itthon akkoriban kezdődött a dnb (ó azok a régi szép idők kemallal és dom and rolanddal^^), az anima még vállalható volt, és a Volton 5 éve jól éreztem magam:) csak azóta változott a világ, változott a dnb, változtak ők és változtam én is...:)

slyspy · http://scene.hu 2008.03.27. 18:36:58

egyébként ez a klip jóval azután jelent meg, hogy a szám már nálunk az estfm jóvoltából ismert lett, illetve a szám meg jóval a megjelenés után lett ismert.

slyspy · http://scene.hu 2008.03.27. 18:39:25

ja és proci! ne mondd már, hogy a kosheennal kezdődött itthon a dnb. nekem úgy rémlik azzal végződött. :)
(már ha vége lesz valaha egyáltalán.)

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2008.03.27. 18:53:50

"Aphex Twin - 24 mixes for cash"
26 lesz az...

proci 2008.03.27. 19:09:20

elnézést a tárgyi tévedésért, tényleg 26:)

illetve rosszul fogalmaztam, nekünk azzal, meg úgy általában akkor történt az, hogy picit többen kezdték hallgatni. jó, a fáma úgy szól, hogy asszem Palotaival meg pár importlemezzel kezdődött a dolog, de én vidéki voltam, ott meg az egészből annyi látszott, hogy hallottunk Palotairól, Goldieról meg Roni Sizeról, egyébként meg ilyen zenék beszerezhetősége erőteljesen közelített a nullához (persze, volt net, de valami alapján el kellett volna indulni, a vinylripeket meg akkoriban se volt egyszerű beszerezni, főleg ha csak dubplaten létezett egy csomó darab évekig). mind1, szóval ahogy én láttam, a mainstreambe (nem párszáz/ezer fő tudja, hogy miaz) akkor lépett be. mondjuk a dnb nekem sose volt a fő érdeklődési irányom, pár előadót hallgatok, de a trendekkel sose tartottam a lépést.

temetni meg sokan temették, ehhez képest él és virul. sokminden változott, de ez meg így van jól.

Rtama 2008.03.27. 19:36:51

Ha jól tudom a REMIX-et, mint olyat Alan Wilder találta fel, a nyolcvanas évek elején, amikor rohadtul nem volt kibékülve egy-két Depeche Mode dallal és az egészet újragondolta.
Miután pár dal lényegesen jobb lett, mint az album verzió ezek megjelentek a kislemezeken és itt ismerte meg a szakma ezt a lehetőséget.

Jól tudom?

R

pHon 2008.03.27. 20:09:34

Itt van egy (nyilván) playback verzió+némi gagyi videófx+interlace csíkok:

www.youtube.com/watch?v=MXV4Dt7oky8&feature=related

Sose jött be ez a track, de azt azért nem nehéz észrevenni, hogy egy normális kick+bassline kombóval szinte bármit fel lehet dobni a mai pop piacon.

Nemtom vót de ha nyúlás akkor ők sem maradhatnak komment nélkül:

www.youtube.com/watch?v=MJPdVVOmbz4

jazzbubu 2008.03.27. 20:17:20

Én se tudtam,most már igen.

Ez jó példa arra(meg a többi remix),hogy lehet elbaszni egy jó kis számot ilyen alá-fölé-belékevert technós-diszkós elektronikus szarral,csak hogy jobban eladható(táncolható) legyen a diszkóban.
A remix,bűntett a jóízlés ellen.
Büntetném.
Egy 50-es
(Bob-ot,meg Jimi-t hagyjuk ki ebből.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.03.27. 21:51:03

proci: nem azt írtam, hogy _mindig_ rossz a remix, de azért ritka az üdítő kivétel (pl. a posztban forgó is)

jazzbubu: szerintem a dj.house'2000 mixeknél sokkal rosszabb az egyveleg

vondenberg 2008.03.28. 19:12:44

szerintem mindig van valaki egy fasza tuc-tuc-ra tud mondani egy hiperleíró al-al-al-al zene kategóriát, és mindig van valaki aki ezt tételesen tudja cáfolni példákkal.

A jelen tuc-tucról az a véleményem, hogy az első verzió csak szimplán szar, mert gyors, tinglitangli, és valahogy magasan szól. Viszont ha nem egy csaj énekelné, hanem egy nagydarab raszta feka, reszelős hangon, és még gyorsabb dobalap lenne, azt is el lehetne viselni, illetve a kicsitlassítós alapú kosheen verizót is, de pont olyan metszetet talált ami nem fasza.

Mellesleg egyik sem hoz lázba annyira.

süti beállítások módosítása